Informatie
Poep- en plasproblemen bij kinderen
Poep – en plasproblemen bij kinderen komen vaak voor en hebben een grote invloed op het kind en mogelijk op het hele gezin. Blijf er niet mee rondlopen, in veel gevallen is er iets aan te doen.
De kinderbekkenfysiotherapeute kan, samen met u en uw kind en in samenspraak met de kinderarts, uroloog of huisarts, kijken naar een manier om de problemen op te lossen.
WAT IS Kinderbekkenfysiotherapie?
Kinderbekkenfysiotherapie is gespecialiseerde fysiotherapie in het gebied van buik, bekken en bekkenbodem bij kinderen. Kinderbekkenfysiotherapie is een aanvullende post-HBO opleiding van een jaar voor geregistreerde kinderfysiotherapeuten en/of bekkenfysiotherapeuten. De kinderbekkenfysiotherapeut is opgeleid om het kind op speelse wijze te leren waarnemen waar de bekkenbodemspieren zich bevinden en hoe het kind daarover controle kan krijgen. Ook bij bedplassen zal de kinderbekkenfysiotherapeut samen met het kind werken aan een goede basis voorwaarde, voordat er kan worden gewerkt aan het op tijd wakker worden (bijvoorbeeld met behulp van een plaswekker).
Handig om te weten:
- Enuresis (urine verlies in de nacht/bedplassen) komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes en blijft bij jongens ook langer bestaan. Van de 4- tot 7-jarige jongetjes heeft circa 12% enuresis, van de 4- tot 7-jarige meisjes circa 8%. Op de leeftijd van 13 tot 16 jaar is 1 à 2% van de kinderen ’s nachts nog nat.
- Prevalentie bij urine incontinentie bij gezonde kinderen op zesjarige leeftijd is gemiddeld ongeveer 9% en de prevalentie neemt af tot ongeveer 2% op 12 jarige leeftijd.
- Er zijn ongeveer 100.000 kinderen in Nederland met poepproblemen. Een poepprobleem betekent in de meeste gevallen obstipatie (verstopping). Obstipatie gaat vaak samen met ontlastingsverlies, variërend van vegen in het ondergoed tot het verlies van forse porties ontlasting.
Deze vaak heftige problematiek is dus nog steeds aanwezig bij kinderen uit verschillende leeftijdsgroepen.
De bekkenbodem is een spierlaag onder in ons lichaam. Het helpt bij het dragen van de buikorganen. Verder heeft de bekkenbodem nog de functie om te helpen bij het openen en sluiten van de anus en de urinebuis. Stoornissen bij kinderen treden meestal op wanneer de bekkenbodemspieren te gespannen zijn of wanneer ze niet op de goede manier of op het juiste moment aanspannen of ontspannen. Bekkenbodemspieren zijn bewust en actief te gebruiken, ook bij kinderen. Veel kinderen zijn zich hiervan niet bewust of voelen dit niet.
Het verkeerd gebruiken van de bekkenbodem kan leiden tot klachten als obstipatie, urine- en/of ontlastingsverlies en bedplassen. Kinderen kunnen tevens last krijgen van buikpijn, verminderde eetlust en lusteloosheid. Het zijn klachten, die een grote stempel kunnen drukken op het leven van uw kind en mogelijk het gezin. Kinderen, maar ook vaak ouders, schamen zich voor hun klachten en durven er niet of slechts met weinig anderen over te praten. Kinderen voelen zich vaak erg onzeker. Ook vragen veel ouders zich af wat er is misgegaan in de zindelijkheidstraining.
Kijk ook eens naar dit leuke filmpje over Muisje. Muisje is ontzettend nieuwsgierig. Overal wil hij in kijken, zelfs in de luiers van zijn vriendjes. Haasje, Geitje, Hondje, Koetje, Paardje en Varkentje, een voor een komen ze aan de beurt. Dan willen de vriendjes natuurlijk ook wel eens weten wat er in de luier van Muisje zit. Er staat hen een grote verrassing te wachten.: https://wepboek.nl/product/mag-ik-eens-in-je-luier-kijken/
Download hier onze folder over kinderbekkenfysiotherapie